Friday, 19 August 2016

MIRA DAN SHAKLEE

Bismillahirrahmanirrahim,

 Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya), nescaya akan diberikannya kelapangan (jalan keluar dari segala perkara yang menyusahkannya). Dan diberikanya rezeki yang tidak disangka-sangka. Dan (ingatlah), sesiapa yang bertawakal (berserah diri bulat-bulat) kepada Allah, maka dicukupkan baginya (keperluan untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala yang di kehendaki-Nya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu. 
– (Ayat 2 & 3 Surah At-Talaq)

Assalamualaikum, 
Mira pernah share kat blog ni yang Mira consume shaklee and got the #shakleeffect kan, Alhamdulillah, Mira nak bagitau yang Mira officially seorang ahli and pendedar bebas SHAKLEE MALAYSIA since APRIL 2015 lagi tau! Kenapa Mira pilih shaklee ? sebab shaklee adalah supplements yang 100% bebas bahan kimia, supplements yang buat clinical test, research and landmark study untuk setiap productnya, SIHAT, SELAMAT & BERKESAN and paling penting, Halal & diiktiraf oleh JAKIM, jadi memang confident la kita nak consume kan.

Honestly, Mira sendiri dah consume shaklee, ajak family sekali consume shaklee and I can feel the effects and the differences, lagipun keadaan hidup kita ni, sebenarnya penuh dgn toksin tau. We really need supplement untuk top-up and close nutrition gap dalam badan. Btw, asyik makan sorang-sorang je tak best kan, nak juga share ngan korang, kebaikkan shaklee, mane tahu boleh selesaikan masalah kesihatan korang, tengok orang sihat, insyaAllah kita pun happy.

Kalau ada sesiapa yang ingin cuba supplements/products shaklee boleh bagitau Mira kay, through whatsapp, instagram or facebook, insyaAllah Mira will provide free consultation, sebarang pertanyaan boleh contact Mira at 012-9925992, insyaAllah BEST PRICE ye !


Engkumira
Penguna Tegar Vitamin Semulajadi and Pengedar Shaklee anda :)
012-9925992

RESEPI AIR LIMAU KASTURI ASAM BOI

Bismilahirrahmanirrahim, 

Hari ni Mira nak share resepi LIMAU KASTURI ASAM BOI, tiba-tiba air ni jadi air favorite haha, tapi seriously super yummy tau, korang try la buat. Air limau kasturi asam boi ni, sekali buat brebut nok minum, rasa dia macam masam-masam manis gitu, best gile 😋 ‪#‎syoksendiri‬

Bahan-bahan :
1. Limau Kasturi - sukatan 5 biji kasturi untuk segelas air, so kalau nak buat 3 gelas air, guna 15 biji kasturi
2. Asam Boi - ikut suka la nak letak berapa, mira letak 3 je, sebab nak buat untuk 3 gelas air
3. Gula - 1 gelas air, 2-3 sudu gula, ikut tahap manis yang korang suka 


Cara nak buat korang boleh refer caption kat gambar ye :)


1. Bahan paling penting, limau kasturi, mira guna 15 biji limau kasturi, dipotong dan dibuang biji ye

2. Masukkan limau kasturi yang dah siap potong kat dalam blender, then air and gula
3. Ready to blend, tapi jangan blend lame sangat sampi hancur kulit tau, blend kasar je, kalau blend lame takot pahit sebab kulit limau kasturi pahit kan

4. Dah siap blend

5. Close-up kulit limau lepas di Blend

6. Tapis air limai kasturi yang dah di blend tadi

7. Tadaa, dah siapp ! yummy letak dalam peti kejap then ready to serve untuk berbuka, ikut suka korang la nanti nak add on ice ke, minum mcm ni pun dah best


See, senang sangat kan resepi ni, korang pun boleh try buat ye, selamat mencuba ! :)

Monday, 14 March 2016

Homestay FuadMira :)

Bismillahirrahmanirrahim,

Homestay FuadMira ? haha actually xsure nak letak name ape, name tu pun xpe la kan ? :) So here I am nak promote sikit pasal Homestay FuadMira, Alhamdulillah Homestay ni dah start di buat lame dah actually, tapi biasalah on off promotenya, biasanya orang yang booking adelah kawan-kawan husband yang dekat, insyaAllah kalau post sini mane tahu ade jugak yang berminat kan ? insyaAllah :)


Homestay FuadMira ni ade 2 Bilik (both bilik ade aircond) and 1 Toilet. Bilik 1st ade 1 katil queen and 1 katil single, bilik 2nd pulak ade 1 katil queen, so rumah ni sesuai untuk occupied 5 guests la. Plus, ade ruang tamu yang selesa and kitchen yang cukup dengan kitchen equipment untuk masak etc (microwave, kettle, freezer provided). Iron pun provided okay :)


Location pulak, memang strategic, dekat dengan Pantai Batu Buruk, Hospital Sultanah Nur Zahirah, hmm korang boleh tengok kat google maps jarak Homestay ni ke tempat yang korang nak pergi kat Kuala Terengganu.

Address : 742-B Lorong Budiman, Jalan Sultan Mahmud, 20400 Kuala Terengganu

Gambar dalam Homestay seperti dibawah ye :)




Ruang Tamu (View dari Pintu Masuk)

Ruang Tamu

Ruang Tamu

Bilik 1st
Bilik 1st
Bilik 1st (1 Queen bed, 1 Single bed)




Bilik 2nd (1 Queen bed)




Kitchen

Kitchen

Kitchen

Toilet

Toilet 






InsyaAllah korang boleh buat Hometstay  ni macam rumah korang ye ! nak booking boleh contact Mr. F 0129474381 (Fuad) and kalau wife/girls yang nak buat booking boleh contact 012-9925992 (Mira)


Price : RM 180 / night 

#HomestayKualaTerengganu
#Homestaydekatpantaibatuburuk
#Hometstaymalayhouse

Thursday, 28 January 2016

1 year 2 months

Alhamdulillah, me and Mr. F dah kawen for 1 year and 2 months plus plus macam tu la (insyaAllah more to come). After dah one year ni, teringin sangat nak ada anak-anak hihi, so my mum ask me (bring me actually) pergi klinik check up and mintak la ubat-ubat untuk ready for pregnancy.

Then saya pergi la ke Klinik Lee, Kuala Terengganu. Dia scan and ask my period history. Alhamdulillah scan xde masalah apa-apa, period pun memang on time, so Dr bagi ubat clomid 5mg plus vitamins.

InsyaAllah, soon we will have mira and mr.f juniors. We can plan, but Allah is the best planner, insyaAllah Allah akan bagi rezeki baby when we are ready enough kan :)


 
*Gambar time scan, kosong je lagi, soon there will have little caliphs hihi, insyaAllah :)


Thursday, 6 August 2015

Europe Trip3musketeers :)

Bismillahirrahmanirrahim,


Hari ni ade free time sikit, so saya nak #throwback pasal Europe Trip saya last year ! haha last year tapi this year baru nak post, tapi takpe still fresh in my mind hihi

Alhamdulillah, me and my bestfriends, acu and mommy (panggilan manja) berjaya buat #trip3musketeers. For me, pengalaman yang memang tak boleh nak lupaa laa :) :)

Lets start with the Itinerary :


1. June 05, 2014 - Birmingham to Stansted Airport (naik train) 
* Lepak-lepak minum costa kat Stansted Airpot tu, then x tahan ngantuk sangat, cari tempat untuk tidur. Btw, Airport ni senang ada sedia surau untuk muslims, even kecik je boleh la solat bergilir.

Baru sampai Airport, tengah segar lagi hihi  :)


2. June 06, 2014 - Stansted to Rome, Italy (flight Ryan Air)
* Flight pukul 8 pagi, then sampai Rome around pukul 11 pagi, dalam flight memang naik terus tidur sebab simpan tenaga nanti sampai terus nak jalan-jalan :)
* Sampai Airport Rome, kat luar tu ade bas untuk pergi bandar rome, so bila dah sampai bandar Rome kiteorang dah book Hotel area bandar and near to Train Station, senang nak jalan-jalan pergi Colosseum and other places 


3. June 07, 2014 - Rome Italy - Pisa (train)
                              Pisa - Firenze/Florence (train)
                              Firenze - Venezia/Venice (train)
* Train to Pisa kiteorang ambil yang early morning, pukul 6.57 am then sampai Pisa pukul 9.31 am. Train kat sana memang sharp ! so sampai Pisa, kat train station ade leave baggage, tinggal beg then jalan pegi Pisaa !
* Bandar Pisa ni tak besar sangat, kiteorang sempat lunch Pizza kat sini (Italy famous dengan pizza kann) then ambil train pukul 2.32 pm untuk ke Firenza
* Kat Firenza ni kiteorang sampai, ambil-ambil gambar, jalan-jalan kat bandar kat area near to train station around 2 - 3 hours macam tu je, then catch up next train untuk ke Venezia


Keluar train station nampak ni, Venice ! SubahanaAllah cantik sangat, memang honeymoon place lah

4. June 08, 2014 - Whole day kat Venice :)


5. June 09, 2014 - Venice Santa Lucia to Lesce Bled, Slovania (train)
* Kiteorang ambil night train, naik train pukul 12.02 am, then sampai Lesce Bled around pukul 7.30 am, dah jimaat hotel, train ni ade 2x stop and ade check passport. Sampai je destination, even tak boleh check in lagi tapi boleh drop beg kat hostel then jalan ! 


6. June 10, 2014 - Lesce Bled, Slovania to Zagred, Crotia (train)
* Perjalanan ambil masa dalam 3 jam ++ je

Lunch kiteorang kat Hostel sebelum naik train to Zagred, Crotia. Telur beli kat nearest supermarket, sampai je sini mmg cari telur untuk makan meggi, serunding & nasi bawak . Actually time ni kiteorang dah check out, tapi boleh je mintak izin pinjam kitchen untuk Lunch :)


7. June 11, 2014 - Zagred - Plitvice Lakes National Park - Zagred, Crotia (bus)
* Perjalanan ambil masa 2 jam ++ naik bus


8. June 12, 2014 - Zagred, Crotia to Budapest (train)
* Perjalanan ambil masa 7 jam ++ 


9. June 13, 2014 - Budapest 
* Skydiving !

SubahanAllah view kat atas ni cantik gilaaa, and Alhamdulillah safely landed
udapest give me a great experience, I'll remember till the end :)

10. June 14, 2014 - Budapest to Innsbruck, Austria (train)
* Perjalanan ambil masa around 8 jam, kat dalam train ni memang sesak gila, ramai orang, kiteorang ambil Interrail Ticket so memang x book seat untuk train ni, naik jee, then takde seat, so cari port je laa untuk duduk bersila, train ni ade stop dekat Salzburg, Austria, so time orang ramai dah turun barulaa dapat seat.

Time duk bersila tak dapat seat sempat kenal dengan orang Hungarian, so we take a picture sebelum dieorang turun train :)


Ni lepas dah check in kat Innsbruck, SubahanAllah cantik sangat view dia !

11. June 15, 2014 - Innsbruck, Austria to Interlaken West, Swisz (train)
 * Perjalanan around 6 jam ++ 


12. June 16, 2014 - Interlaken West, Swisz - Lauterbrunnen, Swisz - Interlaken West, Swisz (train)
* Dari Interlaken to Lauterbrunnen tak boleh guna ticket Interrail, so kena bayar train ticket. Lauterbrunnen cantik sangatt !

Lauterbrunnen, Swisz

13. June 17, 2014 - Interlaken West to Zurich, Swisz (train)
                                Zurich Airport to Heathrow (flight)

Ni gambar dalam train, sebelum naik train kiteorang sempat masak meggi bekal untuk makan dalam train hihi,
ni meggi last kiteorang untuk beberapa bulan, acu setahun dah xleh makan lagi :)


14. June 18, 2014 - Heathrow to Birmingham (train)


Alhamdulillah, siap dah itinerary sepanjang Europe Trip3musketeers :) Gambar saya tak letak banyak sangat takot korang boring tgk hihi. Share tips pulak :

#Tips 1 - untuk trip 'backpackers' make sure korang buat itinerary and study siap-siap tempat nak pergi and hotel, so kalau in case takde internet untuk google kan, korang dah tahu camne nak pergi hotel, timetable train yang korang nak naik and etc 

ni contoh yang saya buat dalam excel :)


#Tips 2 - nak jimat, bawak makanan sendiri, walaupun beg berat awal-awal banyak stok makanan kan, tapi sangat jimat, kalau suka pedas bawak lada siap-siap and lagipun ade tempat yang susah nak jumpa halal foods, korang boleh keluarkan makanan bekal jee :)
separuh dari stok makanan kiteorang nak buat masuk beg

#Tips 3 - tak payah nak bawak baju banyak sangat sampai hari-hari tukar outfit, lagipun ade certain hostel ade washing machine, so korang boleh je basuh baju time, jimat ruang dalam beg hihi



Thats all from me, tulis sambil throwback, great experience with acu and mommy ! Thank you for all the memories, saat kita lapar, saat kita tengok orang lain makan best-best tapi kita takleh makan sebab x halal hihi, saat melepak kat train station and airport and macam-macam laaah.


p/s : semoga tips & sharing ni berguna untuk yang tengah planning nak buat europe trip :)


Last but not least, walaupun trip bertiga jee, saya bawak sekali .....




awal-awal cantik je gambar, sampai last destination gambar ni dah tak cantik macam ni dah, nampak sangat letih join 'europe trip' hihi

Wednesday, 5 August 2015

Resepi Jus Avacado + ESP by engkumira :)


Bismillahirrahmanirrahim

First time nak post resepi kat blog ni, nak share resepi masak best-best tak berapa mahir lagi, so kita share resepi Jus Avocado + ESP by engkumira :)

Avocado ni sebiji tu mahal jugak dalam RM4 ++ tapii kadang-kadang giant baik hati buat sales buah avocado ni boleh beli dengan harga RM2 ++, so time tu boleh laa grab banyak sikit, tapi make sure dah beli tu makan/buat jus laa yaa, jangan biar terperap dalam peti, membazir !

Ni time Giant Kuala Terengganu buat sales ! boleh dapar RM2.29 je sebiji


So, first of all, nak buat Jus Avocado ni memerlukan :


  1. Avocado 1 biji (untuk satu botol shaklee tu)
  2. Susu pekat manis (2 sudu besar)
  3. Gula (1-2 sudu besar)
  4. ESP (1-2 sudu besar)
  5. Chocolate cair Hershey (untuk hiasan lepas dah siap)
  6. Ais (saya x letak pon) 


Cara nak buat plak :


  1.  Ambil isi Avocado then masuk terus dalam bekas nak blend 
  2. Campur susu pekat manis dan gula dalam bekas blend yang dah letak Avocado
  3. Shake ESP (1-2 sudu, saya letak 1 sudu setengah) dengan air sejuk 300ml then campur sekali dalam bekas nak blend 
  4. Blend sampai semua hancur :)


Blender, Avocade yang dah letak susu & gula, ESP yang dah di shake (nanti ESP tak berketul-ketul, best je dalam Jus Avocado)

Kita blend dia bagi hancur & sebati semuaa

Siappp ! letak chocolate cair Hershey kat atas, Bestt ! saya minum dalam botol shake je hihi


Alhamdulillah berjaya share resepi yang supeer yummy ni ! rasa lemak berkrim jus avocado tu lain macam je bila add on ESP ! korang tahu kan kebaikan Avocado ni banyak sangat, sama laa kebaikan ESP from Shaklee pun banyaak sangat, campur dua ni haa kebabOOm la khasiat yang kita dapat insyaAllah.  Selamat memcubaa ;)



p/s : ada yang tak tahu ESP ni apaa ? ni dia hihi

Tuesday, 4 August 2015

My #shakleeeffect :)

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, dan 8 months plus saya start kenal shaklee and amalkan shaklee ! so sekarang nak share my #shakleeeffect :)

One of the reason nak share my #shakleeeffect ni sebab nak masuk group 'Kelab Nutrisi', closed grouped. So, my granny offerla sape-sape nak masuk group ni need to share their shakleeeffect. Dah memang banyakk sangat shaklee effect yang saya rasa/alami since amalkan supplement shaklee kan, so apa lagi terus laa post kat fb hihi 






Dalam malu-malu nak post, Alhamdulillah ramai jugak yang like hihi, reason lain adalah sebab saya nak share kebaikan yang saya dapat since amalkan shaklee, mane laa tahu kot kot orang lain ada masalah sama ngan saya, tp x tahu nak ambil supplement apa, then baca pasal saya post, terus dapat info and boleh try kan, insyaAllah dah boleh tolong orang selesaikan masalah :)


Alhamdulillah sangat-sangat my sister kenalkan saya pada shaklee ! and sekarang my mum pun puas hati sangat lepas amalkan shaklee, badan rase ringgan, makin cantik and glowing and bertenaga gitu, Alhamdulillah, my mum happy saya lagi happy !


Dalam mase 8 bulan saya kenal shaklee ni, saya bukan amalkan supplement je tau, saya jugak amalkan herbal blend multipurpose cream, cream yang saya sangat-sangat suka ! then guna Get Clean Water Pitcher shaklee, penapis air portable dari shaklee yang mudah dibawa kemana sahaja ! and guna jugak Basic H2 dari shaklee, pembersih rumah yang ada 1000 kegunaan, insyaAllah ade peluang saya share apa yang 'BESTT' sangat sampai semua product shaklee saya nak beli hihi





Engkumira
Penguna Tegar Vitamin Semulajadi :)